Friday, December 12, 2008

peminat Dobi!!

self service hokey... mcm kt petrol station! sendiri isi sendiri bayar.. hehhehehe... ni cite semlm! sajek2 jek sham nk cuba dobi nie, layan diri, sendiri basuh, masuk duit sajorkk!! tp best jgk la.. sekali sekala bole la.. yg bestnyer bole terus keringkan.. sham ternampak kedai dobi ni ms kami g cuci keta kt puchong prima aritu.. katanyer mcm dobi ms dia kt melbourne dulu, mak pn tak tau.. tak pernah tgk pong.. jommm tgggkkkk...

siap ada arahan2 bagi sapa2 yg 1st timer tuh! aku tukang tgk sajork, pegang arieana.. ayah ler buat semua..tapi harus diingat!! sediakan duit syiling yg mencukupi terutama sekali duit syiling 50sen! mesin tu terima 50sen sajork.. jgn harap la nk tukar kt kedai2 tepi2 tu, aku try mintak tukar terus jek ckp takde tukar! tak cukup stok.. ms ckp tu pn tak pandang! mcm aku mintak duit dia laks bayar dobi aku! akhirnyer tukar kt restoran mamak ABC, dpt la tukar.. TQ Mr. Mamak.. i will come again!!

mula2 masukkan sabun cuci, kain2 kita la.. masukkan duit & tekan la button2 yg ado situ.. nk cuci mcm mn.. RM3 for 30 minutes... tp utk mesin yg 8kg RM4 utk 30 minit!! yea puan2... tp enjoy buat nie, ramai tak ramai la..

maksu bergaya di tepi mesin basuh! mcm dh takde tempat lain!!

ni tggu ayah masukkan bj2, ayah tgh settlekan bj, maksu buat muka ala2 bosan menunggu! arieana as usual jadik koala!!

kami la peminat dobi tegarrr!!! bj arieana jek tak antr dobi... ms ni arieana dh ngntok.. mulut dh bising, harus la ibu sumbat puting kt dia!!

sementara tggu bj dibasuh dlm ms 30 minit tuh, kami pn lepak la kt mamak ABC tu, arieana tu tgh kunyah roti canai! beria la makan.. tp ibu dh siap orderkan roti bakar utk arieana.. tp sebok nk makan roti ayah!!

ayah, arieana nk tolong bole? cebok la arieana nie...

bila bj dh siap basuh, kita masukkan dlm mesin pengering pulak! ni semua bj dh basuh..

masukkan RM4 utk 40 minit masa mengering bj... tp kalau bj tebal tu tak cukup 40 minit.. ada lembab2 skit.. bole tambah lagi duit utk lg kering..


berpusing2 la mesin tu mengeringkan bj kami!!

ni budak yg suka tgk cermin.. dia tgk byk sgt ibu dlm cermin.. mulut pn bole tahan bising.. kedai dobi ni ada kt sg chua kajang, sri serdang, bangi, puchong prima.. bole la cuba!!

7 comments:

Y@ZeD@ said...

elooooo ibu, kt uitm jengka kita arituhh pun ada gak kann dobi self service cenggini.. ko masuk jer la duit syiling pastu sume kena buat sendiri okk..

kt dublin pun bersepahh dobi self service nihh tp aku tk suka sb dari aku buat kt kedai dobi baik aku buat kt umah ajork.. free lg! ahakssss..
klu dh alang2 kena bayar, baik carik dobi yg terus siap lipat, gosok, gantung terus..kan senang.!

actually, kt uk nihh mostly washing machine come with dryer sb tkde panas kan.. so tkkan jumpe ler mesin basuh mcm kt msia tuhh..!

pelik aku, nape ko tk suh sham basuh kt umah jer klu dh tau kena buat sendiri?? hikhikhikkk

IxoRa said...

mmg kt UK bersepah service cam tu...aku pun dh merasa! Teringat la.... :)

comey_lote said...

kami pun sempat ler merasa time dok hotel lama hari tu...tapikan, aku pelik si emy nih...ko takde mesin basuh ke kat umah?kalau self service camnih, sama je la cm basuh kat umah.

Emy said...

mc da, ada ke mesin basuh tuh?? iskh2 nape aku tak tau, confirm aku ni terlebih rajin sampai sanggup basuh bj sendiri pastu nyanyi2 tepi blok tu sambil jemur pakaian!

u ols semua... aku sajek jek mencuba dobi self service nie.. ala2 tak pernah jmpa la katanyer.. mak bukan dok kt europe u olss.. mak sedih!! (sambil kesat air mata arieana yg sama2 sedih!)

yatispeed said...

alah..janganlah sedih emy..sian aku kat ko. gini la..aku cadangkan ko beli mesin basuh siap ngan dryer sekali..dalam 3K harga nya. skang ni kan musim hujan..jadi bila jemur tu lembab ajer kan? bau pun hapak kalau tak baper kering tu. ko musti nak cuba2 kat laundry tu kan? ko mmg suka bab cuba mencuba nih.
psstt..geramnya aku kat si arie ni..rasa nak gigit2 jer pipi dia tuh. rambut dah makin brown la you..cam anak mat salleh pulak. suka aku tengok dia.

RizQin said...

ni yg kat tepi umah aku tu kan..?awat tak singgah umah..

Emy said...

yea la cheq.. kt umah hang sajork.. sorry la mak dinch call pung.. mak bz membasuh u ols..