Thursday, May 28, 2009

Arieana & her croup cough

Croup is a group of respiratory diseases that often affects infants and children under age 6. It is characterized by a barking cough; a whistling, obstructive sound (stridor) as the child breathes in; and hoarseness due to obstruction in the region of the larynx. It may be mild, moderate or severe, and severe cases, with breathing difficulty, can be fatal if not treated in a hospital. Another type of croup is known as spasmodic croup. People with spasmodic croup first catch a cold, rarely with fever, and then the croupy cough begins. In some cases spasmodic croup may begin suddenly without any preceding cold symptoms. Unlike viral croup, spasmodic croup usually recurs, can occur in older children, and rarely even in adults. Spasmodic croup is thought to be related to allergies.

itu serba sedikit berkenaan Croup Cough yg dialami oleh Arieana... sgt merisaukan takot kene asthma pulak.. bermula hari Selasa Arieana dh start demam.. pagi tu bangun tdo terus rs mcm mmg tak bole pegi keje.. ayah pn tak keje la jgk, kalau tggl kami berdua je mcm mn nk g klinik kan? pagi tu kami ke Klinik Pediatrik Adek kt seksyen 9, ada kawan ayah kata klinik situ elok.. mmg pakar kanak2.. suka sgt ngn environment klinik tu, mmg sesuai ngn budak2.. penuh ngn mainan, mcm alam fantasi..

Doktor yg merawat pn sgt OK, bila masuk bilik consultancy tu tak rs mcm dok dlm bilik doktor tp sebuah ruang tamu yg mesra budak2.. mainan di mana2.. bijak doktor tu nk tarik perhatian budak2 yg sakit.. tu namanya pakar kan?

Arieana disahkan Croup Cough tahap 5 dlm 10 la.. masih senang diubati.. Doktor bagi ubat batok, antobiotik & anti radang.. disamping tu Arieana terpaksa masuk gas (Ventolin & Pulmicort).

ada kala dia jadi baik, ada kala dia menangis bila buat treatment nie.. kene la pujuk dia ngn macam2, tgk cartoon ke, tgk binatang2 ke.. asalkan dia ddk diam..

dlm happy2 tu gundah gulana gak tau! jgn ingat aku seronok sgt tuh! ms ni tgh umpan dia tgk animal planet.. ada elephant!!

my girl that i love so much!

ni dia nebulizer yg dipinjam di klinik pediatrik tu.. tp mmg setelah 2 hari guna benda nie, batok pn kurang skit.. cuma demam jek tak kebah2 lg.. pagi td dh pegi follow up kt klinik tu, just continue ngn ubat batok dan dpt ubat baru, demam & ventolin (saluran nafas)

jarum suntikan utk ubat arieana... bila tgk jarum pn rs terseksa.. semoga arieana cepat sembuh..

so esok aku g keje blik, rsnya tengahari aku kene balik jgk la.. letak dia kt nursery kejap jek, tghari mintak ayah dia balik awal.. tak sanggup tgk dia merengek jek kt nursery tuh..

9 comments:

IxoR@ said...

ciannya....

nampak cam biase tp merbahaya klu dibiarkan ye...

moga arieana cepat sembuh...

sabar yek.

RizQin said...

weh anin pun ikut sekali ke?..

apa punca batuk ni arr?..brape ko kena byr utk rawatan tu smua?..

Emy said...

nana > mmg nampak batuk mcm biasa tp sebenarnya sukar nk bernafas, cian tgk dia.. dada naik turun, td one of my bos ckp croup cough ni jarang la bdk kene.. tp terkena pulak kt anak aku.. jauh2kan la penyakit2 teruk ni dari kita semua..

anne > anin tu ada jek dlm umah tuh, kan skg cuti sem! tu aku buat kt umah la, siap bawak blik mesin nebulizer tuh.. croup cough ni akibat jangkitan virus la.. aritu g klinik kene caj 200+ la, ms follow up kene 78 sajek.. setakat ni makin baik la batok dia, cuma naik selsema laks

intanz said...

erm.. klinik kat mane ni k emy? anak sy danish pun selalu kene amek nabs kalu batuk... tp nampaknya mcm ok jek arieana gi situ.. (selama ni jd silent readers jek :) )

gee ryder said...

emy, aqeel dlu lps pantang je terus admitted sbb batuk, kena amik nebulizer suma tu...
serius aku risau giler time tu ..yela dia kecik lg..
time 2x admitted...
pastu masa dia 5bulan sekali..batuk gak..

tp below 2years, doktor tak kategori asma lg..

skg ni dia tgh batuk gak tp xteruk sgtla..cuma aku tkut melarat sbb dia kalo batuk lambat baik...

Y@ZeD@ said...

siannye si tecikkkk arie nihh..
tp kan, dlm webcam tak nampak dia cam tak sihat pun..!!

hrp2 dia cepat sembuh ek...
aminnn

Emy said...

intanz > hai intan, eh takde blog ker? arieana pegi klinik pediatrik adek kt seksyen 9 shah alam.. belakang mc donald kt seksyen 9 tuh.. try la pegi sana, mana tau rasi danial kt sana.. arieana skg nie dh ok skit, tggl batok kahak jek.. demam pn ok dh..

gee > la aqeel kecik lg dh masuk wad.. ni yg tak tahan nie, aku kalau bole taknak sampai mcm tuh.. susah hati tau!

mc da > arieana dh tak demam dh, tggl batok jek, thx doakan dia..

ratna said...

nak bg nebulizer kat budak2 baya arieanna & anak aku mmg payah.. kalau bole kita elak dari terkena batuk..mmg kita elak la.. sbb tak mau kena nebulizer ni..

Emy said...

mmg la, tp terpaksa.. kene jgk paksa arieana..