Monday, August 16, 2010

ayam golek and sambal udang...

sabtu lepas kami bersenang lenang kt rumah.. projek masak2 dimulakan dari tengahari lagi.. konon cepat siap cepat leh rehat..

chef hisham bersama PA nya yg kecik molek.. tolong menyibok jek la..

ayam golek ni : ayah buang tulang dulu, pastu sumbatkan dgn kentang, carrot, bawang, gajus dll.. pastu jahit balik bagi tak berterabur isi2nya..

setelah settle sumbat2 masukkan dlm microwave selamat 45 minit.. kira masak la tu..

ni part i ok.. i masak nasi beriani.. terror tak i guna perencah segera sajork..

sambal udang ni pn resepi i jgk.. tp tak guna perencah tau, sendiri masak.. yg pasti sedap! sapa lg nk puji kalo bukan diri sendiri.. aku rs mcm tak sangka aku bole masak sambal udang..

ayam tergolek yg telah siap di bakar.. mmg sedap.. tak tipu!

donut juga adalah dlm kategori segera.. kami tak pergi ke PARAM lgsg.. tak best pn PARAM kt area umah aku nie.. semlm cari murtabak takde org jual! kesudahannya beli roti john jek..

kakak yang semakin rajin membantu ibu.. i love u sayang..

adik yg masam mencuka sbb ayah tak bawak dia g tesco beli barang n tak layan dia sgt.. ayah sebok togelkan ayam.. i love u too bucuk macam!!...

ni semua menu hari sabtu, hari ahad aku buat sup tulang.. so hari ni berbuka ngn sup tulang lagi, coz ada byk sgt.. cuma rebus telur masin jek.. makan ngn nasi n kicap cili.. nyum nyum..

8 comments:

ratna said...

wahhh nasi beriani ko tu nampak sedap.. perencah apa?

Y@ZeD@ said...

weh, menu weekend kita sama.. aku pun makan nasik beriyani n murtabak.. semua buat sendiri.. non ado paramnye weh!

deidaa said...

Ooo camtu ek wat ayam golek?
mcm ngeri la pulok aku nengoknya.
Kena jahit ke apa tu? thehehe.

Smlm aku wat donat.. cissss doh aku lembik gile.. sudahnya masuk tong sampah sudahhhh :))

(bila goreng tu rasa la donat tp camne nak uli kalo dah lembik? huhu).

Emy said...

ratna, aku guna perencah sri tanjung ke apa ntah, lupa la.. aku beli 2 jenis, jenama maggi pn aku beli, nti nk try gak..

mc da, wahh mc da, ajar le aku buat murtabak! ko tau tak, aku xdpt makan murtabak lg tau.. mmg ada param kt sini, tp takde la aku nk berpoya2 ke sana, anak dh dua wei.. nk pegi mcm tak sempat jek, lain la dua2 dh besar...

fidalena, wei apa yg ko ngerikan? makan ngeri tak? tp aku kagum ko berusaha jgk buat donut kan wpn tak jadi.. dr aku ni beli donut segera jek..

IxoR@ said...

syabas!

aku ni, bulan posa... dapur blom berasap lagi....

mood tak mari daa....

p/s: sambal udang ko buat aku lapar weh!

deidaa said...

ngeri tgk psl ayam tu kena jahit :D
Baru sekali aku mkn ayam golek seumur idup.

Aku ni xde tokoh masak mende lain.. maka try la buat mende2 yg senang dulu (yg senang pon xjd.. camno?) :))

aiDieNa said...

Waa.. teruja lar tengok cik Abe ko jahit ayam golek tu.. macam pro jer.. hehehe.. untung laki rajin masak nie.. hurmm raser nak cuba lar nanti ayam golek masak sendiri.. :)

Emy said...

cik abe ku mmg pro coz ada degree chef lg! aku ni menumpang jek.. tumpang mintak makan!