Monday, August 30, 2010

cerita cuti panjang Arie & Aleen

sempena cuti2 nuzul quran baru2 ni kami balik kampung di kedah.. kampung ayah.. balik ler kan coz raya nti raya kt kampung ibu dulu!

kalau balik kedah syoookk skit coz makan2 sgt banyak!! tp kalo bulan tak posa lagi best.. cuma kali ni balik tak makan laksa jek.. balik raya nti bole la cari laksa or mee udang! ayah, sila kenalpasti lokasi utk bawak kami makan2!

adik Aleen baru pas makan kene tepek ngn bedak sejuk oleh tok nek.. kedah kan panas, letak bedak sejuk bagi reda skit panas.. Aleen tak tau apa terjadi ngn muka dia, so dia mmg nampak cool!! rasanya mata adik lagi besar dari mata kakak!

hari sabtu kami berjalan ke penang, shopping raya.. mmg bersejarah kerana Aleen tak mengamok sakan dan ini 1st time kami kuar shopping beria2 la.. 4 beranak kan.. kalo kt KL tak berani la.. buatnya dia mengamok sakan! tp alhamdullilah Aleen ok kt penang.. anak mami ka? jalan2 kt penang tak best bulan posa ni coz tak dpt makan2!!

but still makan2 jgk utk anak2 la.. lunch kakak kt Secret Recipe.. Itu pun staff kt situ buat dek jek, tak amik order... aku posa la, anak aku tak posa so kami nk makan kt situ..

Aleen dh bawak bekalan tinggal nk bancuh jek.. berselera dia makan, berlumba2 ngn kakak.. Aleen baru 4 bulan, tp ibu bagi gak makan nestum.. dia kan BIG BABY... minum susu mcm tak puas jek..

Aleen kalo suap ngn sudu nestum, pandai dia bukak luas2 mulut tp kalo makan ubat menyembur2 dia taknak.. bijak bistari sgt, takde sapa yg ajar, tp menurut opah aku, itu ikut perangai ibunya, coz ibunya tak suka makan ubat!!

dan sekarang Aleen suka gigit bibir agar pipinya tersembul mcm tuh.. menambahkan lagi ketembaman dia! this girl ngn ayah sgt OK.. so dpt la ibu pilih2 baju kan..

mcm biasa menu kegemaran kakak ialah spagetti.. mula2 nk makan kt Mc D jek, tp aku rs dia akan makan skit jek nti.. tp kalo dpt spagetti ni sepinggan pn dia bole abis and mmg abis pun, tinggal minced meat n carrot jek... itu pun aku tapau bawak balik, kononnya terliur giler masa dia makan tu! nak jek aku suap kt mulut aku skit.. tp punya la fav Arie kan, dia tak offer pn kt ibu dia masa makan! ayah apatah lagi.. selalunya ada gak dia nk main2 suap ngn aku..

tgk tu melondeh pipi Aleen.. rs nk gigit2... ni ibu dia nk gigit nie, belum org lain lg.. tp Aleen marah kalo org cium pipi dia byk kali.. mahal tau pipi tu.. penang tak jual! kami shopping baju raya utk Arie dan Aleen.. thanks ayah.. tinggal nk beli kasut Arie (tak tau nk beli ke tak) dan handbag Arie jek.. anak dara tu sibok nak handbag 'Lebbie'.. tau tak apa 'Lebbie'?

jalan2 kt penang mmg penat dan puas (coz dpt shopping)... balik jek petang tu, terus siap2 nk berbuka kt rumah jang nah.. penat giler!! + lapar time tuh..

hari ahad pas bersahur, kami bersiap2 balik ke parit, perak.. kampung aku laks.. tak sempat nk bersahur ngn opah, coz penat pnya psl kt penang kan.. kene rehat la dulu baru leh gerak.. otw nk ke parit tu kami singgah la ke kuala kangsar.. nk ke pasar beli ikan, sotong, udang.. buat lauk berbuka kt umah nyang Arie nti..

hasil daripada jalan2 waktu pagi (8 pagi) kt KK tu, dpt la comferter princess utk Arie, dr dlm keta dia dh nampak.. nti aku tayang kt blog.. esok la.. gambar tak amik.. kuih kapit satu tong besar tu, tak tau la nk kenduri bila tu.. tp yg pastinya malam ni aku nk makan!!

bangun tido ibu bawak tgk sungai.. terjerit2 dia panggil 'fish'.. tgk kucing kt belakang tu pnya la over nk gesel kt aku n Arie, dh ler aku tak suka kucing, Arie dh terjerit2 dah.. dua2 takot!

pagi kuar keta dh pakai spec.. anak perempuan mmg over skit kan.. perasan cantik kot.. padahal gigi tak gosok lagi... turun keta mcm tourist laks.. semua org tgk dia..

payah betul nk amik gambar dia skg nie, kene paksa baru amik.. ni gambar paksa la nie.. my girl!
kucing tu ttp tgk kitaorang jek..

sampai umah nyang diaorang dlm kul 9 lebeh.. mandikan Aleen n terus tido dlm buai.. mmg dh siap2 buai.. buai kakak dia dulu..

tp yg memerenjetkan ibu, ada lg satu buai nyang diaorang buatkan!! ni betul2 buai org kampung pnya!!

cuma teka sapa dlm tu?

its me larrrrrrrrrrrrrrrrrr...

pnya la nyang dia taknak dia berebut ngn Aleen, siapkan buai lagi satu.. bertambah mengada la Arie.. nk susu pn dlm buai..

Tp arie kan wpn dh lama tak jumpa nyang dia (opah aku), ttp dia ingt nk bole la bermesra2.. sementara aku tertido ngn Aleen tu, dia ke sana sini ngn nyang.. bg makan ayam la, temankan nyang masak la.. mcm2 sembang ngn nyang dia..

and for this girl, tidooooooooooo sajek...
tgk muka baik jek kan, tp ketika menangis nampak sgt tidak baik!

Aleen bergambar ngn nyang (atok aku..)

Aleen bergambar ngn nyang jgk (opah aku)..

Nyang tu moyang ek bukan niyang rapikkk!!

mlm pas berbuka kami balik Saujana Putra.. sampai umah dlm kul 12.00 tgh malam, kemas barang, packing bj2 utk anak, gosok baju aku laki bini terus tido.. coz pukul 4.30pagi nk bangun siap2 bersahur.. sahur tak payah masak.. dh siap tapau lauk dari kampung..

itu la sbbnya status fb aku hari nie, letih mengantok penat..

7 comments:

gee ryder said...

syonye blk kg.

aleen makin tembam makin comel la..geram aku tgk..
bila la nk jmpa ko ni

NORAZAH BT PADIL said...

gmbr aleen mase pakai bedak sejuk tuh mcm budak 10 bulan! xmcm 4 bulan.. debab sgt..

sempat lg kucing tuh inteprame kt kamera ko..

yerrr... mate aleen lg beso dr mate arie!!!

eRa said...

Mak aiii...comel + gebu...geram betol aku tgk pipi dia!!! besar + bulat..aksi pakai make-up putih melepak satu muka hahahahah....
kakak dah besar-besar pun nk tido dalam buai...uhhuhuhu aku ingatkan sape duk dalam tuh...

Emy said...

gee & era - sila tenung aleen puas2 supaya korang dpt bb gebu mcm aleen jgk.. merasa la kan.. kuarkan budak 3.84kg! heheheheh...

buaian tu sajek2 buat utk arie.. cicit kesayangan nyang dia..

yatispeed said...

emy, bestnya shopping kat penang..dah standard OU/sunway pyramid dah ha..boleh la mak terjah nanti..hehehe...

apa motif ko tulis nyang rapik kaler merah?? hahahahaa.. teringat lak aku syira kata rumah tok dia kat kedah cam rumah niyang rapik!

mama insyirah + harraz said...

geramnnya tengok pipi aleen tuh! cubit skit..

aiDieNa said...

Alolo.. tomeinyer Aleen berbedak sejuk.. so cute!