Wednesday, November 5, 2008

pertama kali..

pertama kali.. tp bukan pertama kali mkn kt sushi king.. tp pertama kali... TUNNGGGUUUU... hai....... ibu yg sihat bersama anak yg sihat jgk.. pic taken last nite, dinner kt sushi king, tesco puchong.. semlm ibu balik keje terus amik arieana, balik umah ayah sedang kelaparan.. ermm nk tggu masak sgt lambat coz mmg aku masak lambat + tak pandai sgt.. yg buat lambat tu coz anakku itu yg suka sgt bergayut ngn aku petang.. asyik nk berdokong saje.. alasan kan semua tuh.. takpe ptg ni masak la.. coz semlm ibu & ayah masak dinner diiringi dgn tangisan & jeritan dari arieana.. eeiii tak bole la ibu dia masuk dapur, harus la melalak mcm kene tinggal.. semlm kami masak ikan siakap stim & kailan belacan.. iskh apa nie, dh masuk cite lain!...

haaaaaaaa ni kami dh sampai, arieana pn sibok nk order.. mcm biasa arieana dok seat lain.. special skit..

ayah pulak sampai jek terus la nk memancing sushi! org lapar la katakan!

ni la hasil tangkapan ayah.. ibu pn tetiba rasa lapar time tuh, padahal dari umah takde la lapar sgt! eeiii aku mmg suker la makan semua nie.. lagi satu kengkawan sekalian alam, jom la kita lepak kt japanese restaurant, marriot putrajaya.. kt situ best!! kalau ada rezeki lebih2 tu jom kita buat reunion kt situ k? pesal tetiba aku promote restaurant tuh.. tp ok gak coz cousin aku ada keje kt marriot tuh, bahagian sales & marketing, so kalau nk buat reunion leh la kite2 together2! errrmmm tp lg best tunggu mc da + yazed & ida + seme blik sini..

fry set - ibu order nie.. nk makan ni pulaks.. selalu tak amik nie.. arieana kongsi ngn ibu, arieana makan nasi & sup.. abis makan terus arieana sendawa kuat! wah kenyang anak dara ibu! comel jek bunyi sendawa dia..

ni ayah pnya.. tenpura w udon! aku tak tau ok ke tak, kalau dh tempura tu biasa la kan.. udon tak pernah makan lagik.. udon kt secret recipe pernah la.. tp ayah makan tak pelawa ibu pn! huaarrhhh.. tgk2 dh abis.. tu tanda org lapar!


ibu makan sampai abis, tinggal kobis keras sajork.. ibu & arieana berkongsi kasih sayang di dalam semangkuk nasi! kekekekke.. sendawa kenyang anak aku semlm.. suka makan nasi ngn sup, tp sup dia hirup dulu nasi tertinggal.. disebabkan kenyang la kejadian pertama kali itu terjadi!!

arieana the comot girl.. + ada jerawat batu kt tepi dagu dia.. nampak tak yang merah2 tuh.. iskh masalah percintaan di school kah? hahahah.. tak tau la haiwan kecil mana yg gigit dagu arieana, abis merah pastu mcm berbiji.. dh mmg mcm jerawat.. masalah kt school..

gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati!!! dh kenyang mengekek lak gelak.. sronok kot.. dh ler comot ngn sup.. mmm.. ada satu kisah, ms aku amik dia kt school petang semlm, teacher arieana mengadu, arieana hari ni sangat garang, semua teacher kene marah.. selalunye dia bole duduk sorang main, tp semlm tak bole berjauhan ngn teacher, harus pegang dia sajek.. apakah masalahmu anakku.. abis la report card nti byk merah! tu yg mlm terus bawak dinner supaya hari ni dia OK kt school.. sambil2 makan tu ayah dok nasihatkan arieana tok be good @ school tomorrow.. jgn notti2.. cewaahhh mcm la arieana faham!


aksi budak kenyang....


dh abis makan leh bergambar lagik.. semua happy coz kenyang..

pas makan kami naik ke tesco jalan2 cuci mata sambil merembat apa yg perlu... bole tak mcm tu? dh lama arieana tak masuk dlm carrier dia nie, malas nk pakai stroller.. so ayah la kene dokong, ibu tak larat ler.. ni jalan2 kt bahagian elektrik..

ayah tgh belek arial tv, ibu sibok amik gambar arieana.. mesti arieana heran, pesal la ibu ni dok amik gmbr jekkk...

ibu pn nk masuk gambar gak.. tak aci la mcm nie, guna tangan ayah coz ayah kan tinggi, kalau ibu amikkan harus la nampak kepala sajek..

PERTAMA KALI....

inilah kejadian PERTAMA KALI yang aku sebut2kan tadi!! PERTAMA KALI setelah 8 bulan, akhirnya arieana tertdo kekenyangan!! mana pernah dia tdo time berjalan2.. maksud aku tertdo sendiri!! ada la sekali dua dia tdo tp aku & ayahnyer kena la g baby room utk tdokan dia baru sambung jalan.. nama dia nk tdo sendiri kt stroller dia takde la.. kejadian berlaku ms aku tgh jalan nk cari roti burger, coz plan nk bawak burger g office.. gigih kan pagi2 bangun siapkan bekal utk aku, sham, mak & abah!.. tiba2 jek sham panggil aku & bila aku toleh belakang terkejut tgk arieana tertdo.. patut la aku tak dgr suara dia,.. kalau tak bising mcm murai!

happy giler + excited tau! aku la paling jeles coz dia tdo kat bahu ayah dia! aku pn nk merasa mcm tuh! wahh ni lagi satu.. coz arieana mmg taknak tdo mcm nie.. tdo kat bahu! tak pernah! aku jeles sekali!!

eeeiiii seronoknyer dia tdo.. aku jeles sama ayahnyer!! dpt peluang gini!! tak kisah lah kalau ada yg meluat ke apa ker, tp aku tau ler anak aku.. dia ni ikut peel dia jek, tp bila dia dh tdo mcm nie aku seronok.. coz arieana mmg akan tahan 2 3 jam tak tdo sebab berjalan! gigih kah? bila dh masuk keta baru dia tdo.. ms dlm pantang dulu, kalau dh berbedung, siap angkat kepala lagi... takot aku tgk, mana ada budak baru lahir seminggu dh sibok nk angkat kepala.. (aku rs la kot)..

aksi2 ayah yg sedang jeleskan aku! sampai dh masuk dlm keta pn ayah tak abis2 menjeleskan aku!

once again! kasik aku jeles! huh! tp pasni aku dh ckp ngn sham, kalau dia penat o kenyang, bagi ler aku bawah carrier tu, untung2 dpt dia tertido mcm tu ngn aku! nk gak merasa sekali.. hehehe..

dlm dok amik2 gambar tu, ni la hasil rembatan kami.. beli drypers arieana saiz L72 harga rm32, ni kira murah la coz selalunyer rm34 -rm37.. tesco tgh buat promosi barangan bayi.. apa lagik ek.. roti, roti pisang, daging burger, salad, nestle rice arieana & susu enfalac A+ coz murah.. rm50, harga asal rm59++.. tinggal 3 kotak sajek.. jumlah semua rm137++.. morif aku taruk semua harga nie, promosi kah??

kejadian jeles menjeles ni berterusan sampai ke car park.. arieana tak sedar apa.. haiyooh penat sgt tuh, bila ayah dia alihkan dia kt aku pn dia tak sedar..

tp ms kitaorang shopping2 tuh, sham dpt call dari mama dia, bagitau anne masuk KPJ coz suspect denggi.. mmmm.. terus la kami ke KPJ kajang, lgpun baru kul 8 lebih time tuh.. tak kisah la.. cian pulak anne, macam2 la jadik bila dia pregnant adik marsya nie.. dr puchong kami ke kajang jmpa anne & family.. aku sampai jek tgk marsya tido sebelah mummy dia, ala ciannyer.. pas tgk anne tu g minum2 dulu kt mee bandung D'muar kt kajang..

apapun anne, semoga sihat cepat & selamat bersalin nti.. tak sabar nk tggu baby baru.. kami sampai umah sebelum kul 12 kot, coz aku tak tgk jam pn, balik jek dari hospital tu, arieana dh mmg tdo, aku mandi & gosok baju.. ayah pulak siapkan keje dia.. aku tdo dulu.. lately ayah bz coz nk SPM nie..

wahhh lamanyer aku update kali nie, asyik stop jek kan.. dh kul 12 so aku nk kuar la dulu ek.. im going to subang parade, nk carik bj utk hi tea sabtu nie..

10 comments:

ratna said...

wah.. dah besar dah anak dara awak.

Emy said...

hai ratna, ko dlm pantang pn leh blogging lagi ek? mmg gigih!!

yatispeed said...

bestnya tgk arieana.....so cute...so comel lottteehh...i know what u feel..sure seronok kan bila arieana tertido camtu. lenkali bawak gi sushi king lagi tau..kasi makan kenyang2...kali ni ko lak dukung dia. ayah dia pun saja jerla nak menyakat ibu kan? kejam jer biarkan ibu tolak troli di tengah kegelapan malam menuju kereta..hahahaha!

deidaa said...

Hoho,
tido lps kenyang.
Asal kenyang mesti tido!
pasni debab la anak ko emy! :p

Emy said...

speed : thanks speed..

fida : debab like ibu.. ko mcm mn skg? sihat? semoga berjaya.. hhehehhe

comey_lote said...

chumil!chumil!chumil la arieanna..nak gigit2 jer!...
bestnyer sushi king..lapo nih..
eh kat sushi king ke yg ada 'pregnant fish' tu ha?

comey_lote said...

err...high taste gak arienna nih eh nak kene makan kat sushi king baru bole tido dgn aman...habis la mak bapak dia...hihihi

Emy said...

ida : aku tak tau ler psl pregnant fish tuh..kalau ada tak sanggup la nk makan! cian baby fish! heheheh

eRa said...

comel laaaaaaaaaa...aksi2 arieana...wah....leh letak kulit depan majalah tuh!!!!

Emy said...

TQ tie era..