Tuesday, February 24, 2009

Hari ini dalam sejarah...

Salam semua,

ketika ini, tarikh dan masa yg sama tahun lalu, aku sedang kesakitan!! wahhh tarikh hari ini lah arieana di lahirkan!! hari genap dia setahun.. happynyer.. tak sangka, dia dh setahun, rs kejap sgt.. rs dia masih lagi baby yg terbaring menangis, tp skg ni dh bergerak laju, merangkak laju, berjalan 2 3 langkah..

mcm mn aku nk ceritakan, rasa sakit tu aku dh lupa..

waktu mcm ni tahun lepas, aku dh mula rasa sakit2.. perut memulas, kejap ok kejap tak.. aku bgn pagi, aku tahan lg, mandi tapi takde selera makan.. aku tak bagitau mak aku pn, aku ingtkan sakit biasa.. coz aku tak ready nk bersalin sorang2.. sham still kat sarawak masa tuh.. sepatutnye balik esok hari..

bila dh dekat nk tghari, aku dlm bilik, aku sms Anne, (Anne, ko ingt lagi tak??).. Anne mmber aku kt TNB dulu, tak tau nape aku call dia.. aku tanya dia mcm mn rs sakit nk bersalin, aku bgtau dia aku kejap2 rs sakit, dia suruh aku g hospital.. tp aku takot.. bole kan nk menahan anak dr kuar! last2 aku call sham kata sakit perut, dia dh risau.. siap tanya nk balik hari ni ke esok ke.. aku tak tau..

aku turun bawah, bagitau mak aku sakit, tp air ketuban tak pecah lg.. pas mak aku masak2, kami pegi hospital serdang, ni kaedahnyer menyerah diri la nie.. sampai sana, dpt laks nurse yg ala2 diva mcm ko pernah beranak 10, nk eksen ngn aku, tp aku buat tak tau jek coz aku mmg malas nk pk.. dia sorang jek mcm tuh! ada ke tanya aku bila last period bagai! tgk la dlm buku rekod aku tuh, bila doktor dtg, dia cek & mintak kebenaran nk pecahkan air ketuban, takotnyerr... suam2 jek rasa air ketuban tu di celah2 peha aku.. ms ni pintu rahim dh buka 4cm..

tggu pnya tggu, aku mintak nurse tu panggilkan mak aku, aku nk call sham.. huhuhuh.. sedih sgt ms tuh, aku dok bayangkan aku bersalin sorang2.. mak pn tak bole temankan..

aku sampai hospital dlm kul 1 lebih agaknyer.. bila dh ada bukaan 6cm, aku masuk labour room, bila bukaan 10cm nurse mintak aku push.. nasib baik nurse yg sorang lg ni baik, dia ajar aku cara2 nk push dgn betul.. aku tak rasa lama, tepat jam 5.04petang aku selamat melahirkan Arieana.. bila dh kuar tuh, rs lega sangat, perut pn rs kosong jek..

happy sgt tgk arieana atas badan aku, aku try bg susu kt dia.. gelojoh jek minum.. lapar sgt, coz ibu tak makan dr pagi tp gigih beranak!!

everybody was happy!!

aku masuk wad, sham tak sampai lg.. flight dia ptg tu, dia sampai dlm 7 lebih.. aku tgk dia pn ms tu, mcm tak percaya yg dia dh ada anak!! we both parent!!!

skg ni arieana dh 1 tahun! mcm tak percaya! tp pagi td hantar dia ke school dia nangis.. hari ni jgk ibu dh serahkan goody bag utk kawan2 dia.. so ptg ni balik semua dpt goody bag..

she's now a BIG girl!!

12 comments:

yatispeed said...

alah syahdunya emy pengalaman ko beranak..tapi pepehal pun...syukur..sham dah kembali dari bumi borneo so bila arie bangun pagi..ibu dan ayah ada depan mata. lengkap hidup dia. happy 1st birthday arieana..semoga jadi anak ibu yang sihat, cerdik, bijak pandai dan solehah..

Yezzaaa19 said...

...penuh kesyahduan..Happy Birthday ...

siti said...

emy..happy 1st bday to arieana...semoga sihat n montel selalu...he3..;)

andeliana said...

heppy 1st besday arieana..semoga sihat dan bahgia sentiasa

IxoRa said...

Happy Birthday arieana....

Emy said...

TQ all... aku mcm tak percaya dia dh setahun!! kejap rasanyer!!

RizQin said...

motif ko nak kemut baby tu sampai keesokannya?..sib baik ko dgr cakap aku kan noks..anyway, shabas bette!

Emy said...

thx noks!

Emy said...

thx noks!

ratna said...

yeayyyy..happy bday!!!! nak nyanyi sikit..happy bday to you..happy bday to you...happy bday to arieana.. happy bday to you.

emy.. emailkan alamat ko kat aku. ratna@heritage.gov.my. email tau..

pn_fateen07 said...

nitik airmata mek ... syahdu tul...

Y@ZeD@ said...

jap jer arieana dah setahun ekk.. hepy bfday sayang..!