Friday, February 5, 2010

Cuti-Cuti KK - Day 3

Day 3 jalan2 best skit coz tempat sejuk.. so takde la hangat sgt kan?

Day 3 ni kami ke Kundasang dan kawasan sekitar kaki gunung Kinabalu...

pagi dimulakan dgn bfast kt resto tak tau kt mana, nampak jek mcm resto makanan islam kami masuk.. susah jgk ek nk cari mamak kt KK nie, tak kisah ler kedai apa pun.. aku rs kedai byk cuma tgk tekak la bole terima ke tak..


pagi tu aku makan ns lemak yg takde rs ns lemak.. air teh o sajek coz air yg paling selamat n sama jek rasanya.. aku rs kalau org KK g semenanjung mesti jatuh cinta ngn teh tarik!! teh tarik kt KK takde rs teh tarik lgsg!! itu ler dia tekak org lain2 kan.. tgk arie, luas mulut dia..

oopsss tiba2 batok laks.. cian anak ibu, tersembur nasi2 kt ibu.. eh cian ibu ke cian dia?

i malas la nk makan mcm nie.. bosan!! semua tak sedap!! menatap wajahnya rs nk ku cium2 skg nie..

tu dia, gunung kinabalu.. ms ni rs dekat jek, tp sham ckp nk mendaki tu berjam2.. kengkang la bila turun gunung.. dulu aku ada buat entry psl ayah arieana ni daki gunung...

ni kami sampai di pekan nabalu.. kira mcm R&R la... ada gak jual2 brg kt sini, sempat la aku rembat t-shirt utk adik aku ngn arieana.. ms membeli tu, baru la ku rasanya nikmat shopping!! nikmat yg tak pernah dirasakan wpn g ikano!! giler apa, dh Day 3 baru aku kuarkan duit utk shopping!! Day 4 dh nk balik.. tak ke ajaib? bukan ajaib tp pelik.. aku g sana nk jalan2 n shopping tp Day 3 baru dpt... kelam kabut gak la Day 4 tuh.. nti aku citer..

aksi pelok2... depan gunung.. ms ni arieana tdo dlm van, cian anak ibu tak dpt merasai kesejukan pekan nabalu.. tp mmg sejuk kt sini, nyaman bah!!

sesungguhnya aku sukakan gambar ni ttp aku tak puas hati tul ngn photographernya.. sila angkat tangan, sapa amik gambar nie??? nape tak jadi mcm gambar kt bawah nie? perlu ker pokok tepi aku tu interframe sekali?? sila jawab..

tgk elok jek kan?? huhuhu... nasib la ko anne, gambar ko elok... ni sham amik tau!

asyik menayang perut di kaki gunung...

anak ibu tdo lena coz sejuk kan.. sedap la tdo..

akhirnya kami sampai di tapak bermulanya pendakian ke gunung kinabalu.. dpt masuk halfway jek, ada pagar.. sapa yg betul2 serius nk mendaki jek leh masuk, mcm kami ni ala2 gapas jek..

ni gambar yg kedua aku tak puas hati!! motif terang menderang mcm ada spotlight jek atas kepala? aku yg hitam ni pn leh cerah sampai gitew.. sila angkat tangan sebelum ditanya k?

memei nya anak2 ibu jalan ngn ayah... arieana tu jeles, mana leh amanda pegang ayah dia...

suka tgk arieana dlm gambar ni.. sweet jek, masa ni la rasa dia mcm rela jek gambar diambil.. lain2 mcm kene paksa.. manisnya manisnya senyumanmuuuuu....


suka sgt main tangga...

konon2 mcm semua ni nk mendaki.. errmmm yo la tuh! gaya jek lebih! yg baju merah tu lg tak sadar, perut nk memboyot...

anak2 ibu lagi.. arieana & amanda damia..

dh nk balik baru ler amik gambar, selamat mendaki.. dh selamat turun dh...

pas jalan2 kt kaki gunung.. kami teruskan perjalanan mencari dairy farm.. ni plan anne la, dia kata ada dairy farm ala2 mcm kt new zealand u.. akhirnya kami jumpa..

cantik sgt, semua lembu hitam putih, takde la mcm lembu kampung yg warna coklat or hitam tuh...
aksi bergambar pn dimulakan.. bukan senang nk dtg sini, meredah jalan batu bata.. akhirnya jumpa..

arieana & marsya damia... marsya tu mcm model jek... model pagar kayu...

mummy, amanda & aku ler... sejuk tp berlengan pendek lg..

si kepoh ni mmg kepoh tp suruh dok kt pagar kayu tu takot.. dari jauh je la..

suka sgt gambar amanda nie..

pas beraksi ngn lembu2 yg ada kami teruskan perjalanan balik.. otw balik tu singgah la ke hotspring..

arie ada kasut crocs baru tau.. scooby doo...

jejak kaki jek leh tinggal...

marah sgt tuh taknak duduk.. nk jalan sendiri..

ms ni arie mandi manda ngn da cousin... except tikah la, dia maksu.. ni aku bg air sejuk, coz kolam ni ada paip air panas ngn air sejuk.. aku bg air sejuk coz waktu ni tengahari buta, takkan nk mandi air panas or suam, kang berpanau badan anak aku.. nasib anne setuju!

i tak bosan lg.. dpt main air!!

jejaka dan jejaki.. eh eh ada ke jejaki? sham bengkek jek aku amik gambar dia berlatar belakangkan tong sampah.. eh bukan salah aku, aku kan mengandung, takkan nk buat aksi meniarap laks amik gambar u ols...

pas lepak kt hotspring tu kami balik ke KK, ms tu jam dlm kul 6.30ptg, kira sempat lg nk shopping ikan2 kering dll.. aku rs nk tggu Day 4, jgn harap semua nk buat ms Day 4, aku rs Day 4 tu ms utk tgk semua brang dh ckp ke belum.. tak ckp baru tambah lg..

ms ni hidung dh mula meleleh... tggu ibu sementara ibu shopping ikan2 kering utk opah arieana.. gerai2 ikan2 tu ada di belakang, kami shopping sampai ler gelap..

seronok main takpe, jgn jatuh jek nti bengkak sana sini.. dh ler kulit anak aku tu sgt sensitif, nyamok suka.. kaki dia dh mcm main pasir.. semua kerana nyamok! kt bantal dia pn nyamok suka.. bole lepak jek..

okey sekian hari2 penat kami di kundasang.. sambung Day 4..

6 comments:

nora said...

pemandangan sgt cantik di kundasang..

comey_lote said...

dah byk hari aku tggu entry2 nih!
tq!!!

*aku pun kalau nk tggal umah suka tggalkan dlm keadaan bersih..sbb bila balik letih2 tak le tension sbb umahdh kemas..tul tak?


*aku rasa anak murid syam nangis sbb dia bawa ko sekali,,hahaha...frust la tu!ekekek

Y@ZeD@ said...

aku suka pegi sabah n sarawakk. sb feeling2 g obesi gitu.. tp, siyess, sabah sgt cantik.. nak2 view kat kundasang dan karambunai kann???

ishh, nape la ko x pg sabah sblm aku balik dublin? leh kirim ikan bilis, ikan kering bagai.. murah giler kan harga dia??

Emy said...

nora > kundasang mmg cantik, coz suasana sana sejuk dan nyaman...

ida > umah aku mmg semak skit skg nie, time rajin aku kemas la giler2, ni time preggie ni lg la rs mcm malas skit, nasib ada sham yg rajin melipat kain baju.. wei sham ler kata budak tu nangis, aku tak tau pn coz tak tgk.. ke cikgu yg perasan??

mc da > ala mc da, aku lg suka g kuching.. sana aku ramai kawan, tp kan kalau dok sana lain la suasananya mcm kt semenanjung.. betul la kot kata ko, feeling2 dok obesi.. wei kalau aku g sabah awal, sah2 ler tak dpt jmpa ko! patutnya aku g awal lg, tp atas sbb2 yg tak dpt dielakkan aku terpaksa g tarikh tuh..

gee ryder said...

sonok nye emy bejln wpun dh memboyot haha..

cantik gak sabah ni ekk...aku pun lum smpai
thn dpn leh plan ke sana la hehe

Emy said...

seronok tp penat.. eh kt kundasang tu mmg cantik, tp ko dok kt KK biasa jek.. just merasai la dok tepi laut ngn petang angin sepoi2 bahasa.. kalau tghari mmg panas sgt ler.. apapun g la cuti2 malaysia pas bersalin nti..