Tuesday, February 9, 2010

semangat nk bersalin!!

adakah aku sudah bersedia utk kali kedua?? harus bersedia setiap ketika.. baby dlm perut pun dh makin lasak, errmmm rsnyer lg lasak dr kakaknya... ayah siap komplen lg pagi td, bgn dari tdo, kata adik dlm perut asyik siku ayah jek.. heheheh yea lah jeles tgk ibu ngn ayah tdo pelok2 kot.. abis ayahnya kene siku, kakak tak kisah la dh tak sedar tdo dari maghrib sampai ke pagi tak jaga lgsg... aman aku tdo!

tp aku tak bersedia lg nk bersalin dlm jangka masa terdekat nie, byk lg benda nk settle nie.. baru last week aku perasan yg aku tak buat apa2 preparation pn utk bersalin kali nie, rsnya dulu masuk jek 7 bulan aku dh ke hulu hilir bawak beg baby dlm keta.. konon2 ready sgt dh tuh! ready nk serah diri ke hospital sorang2... eeeiii mcm mn la ek, bayangkan nk bersalin sebok lg cari parking kt spital?? hahahahah

yea aku akan mulakan 2 3 hari nie, sbbnya aku baru jek basuh baju2 baby, kain lampin, stokin2 segala la.. nti aku lipat elok masuk dlm kabinet bj utk baby.. bj2 yg dibasuh ni semua bj arieana dulu, masih elok lg coz pakai kejap.. sbb dh tak muat.. tu la gatal beli bj baby byk sgt.. ngn org bagi lg.. tp aku taknak la double standard ngn anak2 aku nie, harus ler beli gak baju baru utk adiknya jgk..

1st step kami ialah beli bj nie.. heheh 2 helai jek, last week g brand outlet, ikano, sgt la byk rompers baby yg cute2 mostly utk girl la.. rambang mata aku jap, rs nk amik semua jek.. tp nasib ada lelaki yg sanggup sabarkan aku, yea la sabarkan duit jgk kan.. hehehhe.. actually aku dh scan 2 kali doktor kata girl tp kami takot gak nk beli semua barang2 girl takot sebaliknya.. bukan tak percayakan doktor.. sama mcm arieana dulu la, mmg doktor dh kata girl tp harus la aku berwaspada.. nama pn sediakan 2, for boy & girl, bj pn ala2 boy ada ala2 girl ada.. heheheh.. tp nama arieana tu aku yg pilih.. nama utk adik kami belum meeting lg, aku dh ada beberapa nama cuma tak propose kt ayahnya lg jek..

lg satu yg penting gak, botol susu.. harus ada.. guna2 tak guna lain cerita, tp aku takot la kot2 aku perlukan botol susu ni awal, harus ada persediaan.. ms arie dulu, botol susu mmg ada dlm beg baby tu, ngn susu tepung lg kot2 la aku tak dpt produce susu yg byk kt baby, cian nti kan.. tp pnya la takot2 nk tayang, takot kt nurse spital nampak n marah aku! tp tidak.. nurse tak nampak, aku sorok ler.. errmm susu adik pn kali ni aku akan sediakan Enfalac A+ jgk sama mcm kakak, harap adik OK n tak pilih susu.. ni persediaan sahaja, kali ni aku berazam nk bagi susu badan lama skit la... jimat pn jimat tp perlukan disiplin yg kuat.. aku ler kene disiplin.. kalau arieana dulu dari Enfalac A+ ke Enfagrow n now sustagen junior ok jek, takde la aku kene susah2 try semua jenis susu kt dia..

yeahhh pampers harus ada la, tak koser ler aku nk guna kain lampin jek, jenuh nk membasuh.. dulu ms kita kecik2 mak2 kita guna kain lampin jek kan.. zaman skg ni mak2 nya malas skit kot.. hehehhe.. ok ni baru 1st pack yg aku beli, guna Dryfirst, tak pernah guna pn sajek beli, coz pasni aku akan beli pampers pureen sama mcm arieana dulu.. pureen pampers nya sgt lembut n tak melecet le peha baby nti.. tp aku takkan ler beli mamipoko dh, arieana dulu guna mamipoko asyik tukar jek, dh ler mahal.. mamipoko tu tak dpt menampung hasil2 kumbahan arieana dulu! abis bocor2.. satu hal nk tukar2 baju laks.. guna la pureen, wpn murah skit, tp berbaloi2.. dh besar skit baru guna drypers mcm kakak k?

mlm td aku dh berkemas bilik kain bj tuh, mmg sejak kami pindah, dh dekat nk setahun nie, masih tak berkemas ngn kain bj yg bersepah.. nasib ayah sgt rajin membantu, ringan skit beban ibu yg mmg pemalas nie.. byk gak bj yg taknak guna, kertas ntah apa2 jmpa.. pastu byk jgk la barang yg kami dh lama cari n mmg jumpa semlm.. seronok sgt, so mlm ni aku sambung vacuum bilik tu n vacuum bilik kakak & adik..

wah sgt senang hati skg nie... sabar yea adik, jgn kuar lg.. ibu tak abis berkemas nie.. buat keje2 berat ni ada gak yg bersalin awal nie!!

5 comments:

deidaa said...

Dah brapa bln ko?
Semangat tul ko :P

Emy said...

skg ni dh masuk 7 bulan la, aku due bulan 4 nie..

Y@ZeD@ said...

ishh suke nye aku baca entry org yg dah x sabar nak beranak nihh..

wehh, ko tahan lg, dah nk msk 7bln dah wat preparation, yg aku nih, lom ngandung lagik, x tau beranak bila lg pun dah prepare beli baju preggy ngn bj bebi cane???

nora said...

waaa...xsabarnyer nak tengok adik arie!!! mesti n harus kiut mcm arie jugak...

Emy said...

mc da, apa kat ko sedekah jek kt aku semua tuh, ko pn sabar la nyeh.. kang bila ada rezeki ko preggie, ms tu fashion lain dh kuar.. kang byk2 tak terpakai..

nora, jgn lupa dtg melawat saya di hospital yea.. takpun kalau aku nk bersalin kt off ko tolong2 la pimpin aku turun tangga... naik ambulans.. aku dh booking siap2 ngn cik din..