Thursday, February 11, 2010

suka jumpa ipin...

aku mmg tak layan ler citer upin & ipin nie.. ntah nape tak berapa minat, kalau wonderpets tu suka gak nk layan kan... tp arieana agaknya melayan citer upin & ipin ni kt school coz dia tau ipin nie.. kalau dia lalu kt depan school lain yg ada kt gambar ipin ni mesti dia sebut ipin.. so pada perkiraan aku dia tau...

& ms kt school pn, time nk balik aku dok intai2 tgk teacher kadang2 pasang CD upin & ipin nie.. ternganga masing2 tgk tv termasuk la arieana.. ms tu aku pk bole pulak dia ddk diam2 tgk tv, kalau kt umah tu melompat sana sini.. dlm keta mesti tanya dia..

Ibu : Tadi kakak makan apa kt school?
Arie : Asik... (Nasi)
Ibu : Nasi jek? lagi?
Arie : chup (sup)
Ibu : Pandai kakak.. sedap tak?
Arie : Dap (sedap)

Arieana ni takleh tanya panjang2, kang dia tak jawap.. so tanya satu jawapnya satu la kan?? tp seronok sembang ngn dia.. pok pek pok pek.. kdg2 tak faham pn, tp ibu dia buat2 faham.. tp kalau tanya dia makan apa kt school mmg jawapan dia ulang tayang la, hari2 nasi dengan sup, tak pun nasi ngn ayam.. kadang2 dia sebut mee.. ntah betul ke tak... so bila dia dh pandai bercakap nti, leh aku interview lg, nk gak tau teacher bg makan apa kan...

k ni aku dh melalut citer lain laks...

actually gambar ni ms kami g mydin usj baru2 nie, dengan satu tujuan dan harapan.. tak pandang benda lain dh.. tp arie terpandangkan gambar keluarga upin & ipin nie.. pnya la suka, melompat2 dia.. siap sporting lg bila ibu nk amik gambar, terus dia berdiri kt sebelah upin & ipin tu..

tgk ayah yg over.. ingtkan dia nk susun anak dia kt situ, rupanya ayah pn nk bergambar jgk!! puas ler aku suruh sham ke tepi, dia bole jawap, ayah pn nk bergambar gak.. motif??? mgkn sbb baju diaorang sama mlm tu.. tu yg nk bergambar.. baju tu kami beli ms kt sabah.. aku pn ada.. tp tang perut tak muat lg.. tggu i kurus k..

kami ke mydin usj ni coz nk borong color pencil ngn colouring book sempena birthday arieana 24 Februari nie.. kira nk bagi gift kt kawan2 kt school, tahun ni aku berazam taknak ler bagi cekedis, sumi, coklat2 kt kawan2 dia, mgkn ada ibu bapa yg tak suka anak2 diaorang makan benda2 mcm tu sama la ngn aku, bole nk makan tp takde la mengadap benda tu jek.. ada org tak kisah anaknya mengadap jek..

so weekend ni, hari sabtu ingt nk packing la colouring book arieana nie.. so hari rabu mggu depan bole la bagi kt kawan2.. bestnyer... tp aktiviti2 ni semua kene buat ms arieana tdo! coz kalau dia ada mmg dia sgt menyibok! abis ler semua buku tu dia conteng..

3 comments:

mama insyirah + harraz said...

emy... citer pasal upin ipin nih.. anak aku, harraz sangat giler ngan U&I ni tau.. sampai aku tak de peluang lgsg tengok tv.. balik taska.. terus mintak pasang vcd U&I tu... pastu tiap2 hari dia akan terjaga dalam 5.50 am dan dia akan kejutkan aku @ ayah dia, request nak turun bawah.. bila tanya nak apa... dia dengan bangganya akan jawab UPIN IPIN... hari2 mcm ni.. naik gila aku dibuatnya...

Emy said...

nasib ler arieana ok lg, lgpun mmg aku tak pernah tau bila siaran upin ipin nie.. elok pun.. cuma kalau nk tgk cartoon ke apa dia akan ckp nk tgk backom.. backom ni citer beruang kt ceria.. kejap2 jek.. tp pandai la dia tgk citer nie, lg satu loopidoo..

yatispeed said...

dia pun dah macam upin..wakakaka..