Wednesday, May 11, 2011

Macarons

Sapa pernah makan? Benda manis ni..

Xde la sedap sgt, tp xleh nk makan la coz kemanisannya.. Manis tetapi comel..



Pasni bila org tnya pernah makan ke x, xde la mcm jakun sgt kan? Heran le skg ni org dok memperkatakan ttg macarons ni.. Dr manakah asalnya?? Ni konon2nya biskut cecah org2 kaya la.. Org yg high taste.. Errkkk..

My hb ckp ianya diperbuat drpd egg white sajork, so utk kurang/hilangkan rs egg white tu harus la simbah pemanis byk2..

Tp disebabkan ianya dtg dengan colours yg macam2 and perisa yg pelbagai.. Itu yg buat nampak cute..

thanks to anne kerana berjaya menarik perhatianku untuk membelinya..


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

12 comments:

shuweet said...

haaa...mendealah nih la yang aku tertanya tu..dok dengar2 tapi tak penah rasa pun..dok tengok gambo je...katne beli?

RizQin said...

guna telor putih jek ek?..ptt la rapuh semcm...

Emy said...

mie - rasanya manis dan biskut tu rapuh sgt2.. bersepai jek kalo ko gigit.. aku beli kt empire nie..

N - iyer, modal putih telur ngn pemanis jek, pastu mahal!

RizQin said...

tak lama lagi mesti ada makcik2 kat tepi jalan jual kuih ni...3 singgit!..hehehhe

Emy said...

kuih manis ni takde la aku nk beli lg..

~fatin~ said...

kan..kan..kan..manis giler kan..kan...kann...

Y@ZeD@ said...

kisah macaroon saya bermula begini;

saya selalu nmpk beskot kalerful ni kat dublin & jugak kt london time pg harrods dlu.. everytime pg mana2 cafe msti nmpk tp x penah nk amik port smpila bile kecoh2 aura macaroons tibe kt msia, barula terus "ooo macaroon rupenye!!" lantas saya amek keputusan utk try beli.. quite expensive jugak la kt dublin ni, try rasa sedap juga even manis & bertambah teruja bile tgk kaler2 dia kannn...

One day, sy baca lam magazine kt sni mengatakan macaroons tu dia buh alcohol lantas terus sy tergamam n cam eh, betul ke?? pstu konon nk beli lg tp b4 tu tnye dulu salesgirl samada ada alcohol ke x, si salesgirl dgn tnpa bersalah leh jawab "mmm, sory m not sure bout that" then saya erkk! kansel beli hokehh!

sb sukar nk percaya benda tu halal ke x, saya pun dgn gigih buat sendiri.. gigih okeh gugel resipi kat website! jumpe resipi, baca2 lebih kurang pastu g beli bahan.. patutla macaroon ni sedap & mahal, dia pakai Ground Almonds (serbuk kacang almond) instead of tepung gandum mcm nk buat beskot laen! lahaiii, patutla ko mahal..

tgk bahan nmpk mudah, tp nk buatnye ya rabbi leceh kemain, memerlukan kesabaran yg tinggi! dah picit2 dia sblm nk bakar tu, ko kena tunggu adunan tu meleper pastu dia berkilat barulah dibakar, klu x mmm, x jadik! dah bakar tu pulak kena bajet2, kang hangus lak.. fuhhhhh leceh giler..

end up, macaroon aku try tu haremmm x jadik! so, tunggu jela balik msia, beli macaroon dah siap org jual dan yakin tanpa was-was halal dia kannnnn...

sekian, terima kasih!

Y@ZeD@ said...

sambung sket lagik ye,

btw b4 nak buat tu, siap msg si zirah tnye dia mana gmbr macaroon kalerful time anak sedara dia aqiqah tu! kunun2 nk jadik sumber inspirasi! n gigih jugak si zirah emel gmbr2 tu kt aku.. muahahahahha.....

Emy said...

mc da, betul kt sana punya ada alcohol? oitss yg org dok beli LADUREE tu apa.. kat paris kan? gigih ko mc da nk buat, tak sedap mana pun, glamer jek lebeh, ibarat ko makan kuih yg teramat manis.. aku sebiji kecik tu pun tak abis.. tu aku beli sebiji RM3.90.. baik beli kek secret..

yatispeed said...

yuuhhuu...aku pun cam jakun gak bila orang kata, oohh..kalu gi empire beli la macaroons nih. aku ngan kawan aku yang debab tu gigih la pergi cari dalam jaya grocer kat empire tu ingatkan biskut import camna la fancy sangat rupanya..tapi nan ado! aku tanya cashier, tu diah..dalam WHISK tu ada..so, beli la..10 bijik 18 hinggit kalu tak silap...sangat kaler..makan satu aku dah terbelahak kemanisan..kena polish lagi skill orang kaya aku nih..tapi bila mekda kata ada alcohol, maybe dia taruk rum ker..champagne menatang apa lagi ker..aku dah takut..huwaa...

eRa said...

aku suka manis2 nih...nanti leh bawak kitaorg g try maracon tuh....heheheh

gee ryder said...

aku jakun gak tapi aku tak terasa sgt pun nak beli sbb tengok kaler pun aku tau mesti manis giler. Aku xminat manis2 ni.
Dah ko pun ckp xsedap, lagila aku tak hingin nak beli hahahaha...

Mcda tu melampau siap buat lagi tuh...kekekkeke